De kop van dit artikel (met op de foto daarboven de StarWarsAwakens crew: vlnr Roel, Ramon, Dennis, Wesley) verraadt het al een beetje: Dutch Comic Con, de con die Nederland verdient. Want ja, na deze editie is het toch écht duidelijk wie de ‘Dutch convention wars’ (met een knock out) gewonnen heeft…

Het moet wel zo zijn dat organisator Easyfairs goed heeft afgekeken bij het Belgische evenement FACTS (dat al 2 decennia bestaat en men inmiddels heeft overgenomen). Zelf zou ik Dutch Comic Con namelijk willen omschrijven als het jongere broertje van FACTS dat al best snel volwassen lijkt te worden. Beiden weten ze goed in te spelen op de markt en leggen de nadruk op beleving, aankleding en activiteiten. In de vier (!) grote hallen (drie zijn sfeervol donker, enkel de dealerruimte is lekker licht zodat de koopwaar goed gezien kan worden) is veel te doen en te zien. Eyecatcher is de grote main stage (waarmee men grote broer FACTS overtreft!) waar Q&A’s met acteurs zijn en de enorm populaire Hillywood zusjes hun show voor een uitbundige volle zaal kunnen opvoeren. Bij de ‘DCC college’ kan men onder andere een lightsaber training krijgen bij The Force Academy, in de grote game hal kan men gamen op bijvoorbeeld de nieuwe Nintendo Switch maar ook een bord- (X-Wing) of kaart- (Star Wars: Destiny) spel spelen (en er uitleg over krijgen!). In de dealerhal zijn alle grote en bekende Nederlandse merchandisehandelaren te vinden terwijl even verderop de kleinsten kunnen springen in een SpongeBob speelkasteel of met LEGO een levensgrote Darth Vader kunnen bouwen. Liefhebber van kostuums? Star Wars cosplayverenigingen als The Dutch Garrison, Rebel Legion (sinds kort met een eigen Nederlandse tak: Rebel Legion – Dune Sea Base) en Mandalorian Mercs waren van de partij, net als die van onder andere Ghostbusters en Jurassic Park. Wilde je een keer zelf voelen hoe het is om als alien te worden gezien, dan kon je een professionele schminkbeurt krijgen bij de stand van de aanstaande sci-fi film Rekindle. Naast de acteurs en cosplayers kon men ook nog eens op de foto met illustere voertuigen als de A-Team bus, de Batmobile uit de jaren ’60 TV serie én was er een replica van de tank uit Rogue One te zien. Even dansen? Bij de Guardians of the Galaxy silent disco was zelfs dit mogelijk…

Conclusie: er is op ‘DCC’ genoeg te doen om een dag mee te vullen. Een verademing om mee te maken na de twee zwaar tegenvallende evenementen van concurrent Showmasters (Amsterdam Comic Con en Comic Con Ahoy). Wat DCC van deze conventies onderscheidt is eigenlijk alles wat hierboven staat. Daar waar Showmasters in 2004 is blijven hangen qua concept (een sfeerloze hal, wat stands en acteurs erin en klaar) snapt DCC dat je het anno 2017 in Nederland anders moet aanpakken. Men wil meer, men wil vermaakt worden. Signeersessies zijn bijzaak, geen hoofdzaak meer (zoals op Showmasters events het geval is). In Engeland (waar het verzamelen van gesigneerde zaken vele malen populairder is) kom je er nog mee weg, maar hier niet (meer). DCC is groter (4 hallen in plaats van 1) en zoveel veelzijdiger.

Toegegeven, de gasten zijn bij de Showmasters events over het algemeen van een hoger kaliber, maar daar is dan ook letterlijk alles mee gezegd. Hoewel dit voor ieder persoonlijk is, lijkt Easyfairs goed te beseffen dat het Nederlandse publiek het overgrote deel van hun tijd op een conventie gebruikt om de stands af te struinen (de dealerhal was voor exposanten compleet uitverkocht), panels te bekijken (hier waren drie podia voor, waarvan de eerder genoemde main stage in de entreehal de meeste ogen ving) en wellicht ook het spelen van games, met name voor het jongere publiek. Want uiteindelijk is DCC het totale plaatje: genoeg om te zien voor papa en mama en ook de kinderen kijken hun ogen uit en weten niet waar ze het eerst aan mee willen doen. Showmasters, are you paying attention?

Is er dan niets op Dutch Comic Con aan te merken? Toch wel; de gastenlijst. Met alle respect: al te imposant was deze niet (waar zijn de wat grotere namen?) en er is niemand uit dé grootste franchise ooit aanwezig… waar zijn de Star Wars acteurs? Daar waar vorig jaar Billy ‘Lando’ Dee Williams nog acte de présence gaf en over een week bij ‘big brother’ FACTS (in Gent, België) Nathan Fillion (het titelpersonage uit Castle en hoofdrolspeler in Firefly) te gast is, ontbreken nu de namen die net als de rest van Dutch Comic Con zijn: Groots.

De volgende editie is later dit jaar op zaterdag 18 en zondag 19 november. Nog maar iets meer dan 7 maanden. Ik begin vast met aftellen.

Hieronder een fotoimpressie (klik op de foto voor een grotere versie!)

 

Over de auteur

Interviewer, Boek- & spelrecensent, Columnist, Redacteur

Fan sinds 1983. George Lucas canon (OT, PT, Droids, Ewoks, Legends) aanhanger. Oprichter van StarWarsInterviews.com waarvoor hij 160+ cast en crewleden interviewde. Geboren toen de opnames van A New Hope van start gingen. Voormalig assistent van Anthony Daniels. Verzamelaar van Star Wars boeken, Star Wars LEGO (OT) en Imperial Assault. Vader van 2 Padawans.

3 reacties

   • Rob

    Leuke foto ook Marcel, mijn zoontje was de wookie voor het grote LEGO Darth Vader standbeeld. Het was onze eerste DCC en we hebben enorm genoten. Toch heb ik een punt van kritiek, over de Star Wars Jedi Lightsaber training. Wij hebben dit niet kunnen vinden en ik ben van mening dat dit niet heeft plaatsgevonden. Op het forum schreef ik hier zojuist over:
    Nou, de lightsaber training was voor ons de reden om extra vroeg uit de veren te gaan. Bij DCC college stond het onderdeel “Star Wars Jedi” als eerste op het programma. Alles duurt in de ochtend altijd langer dan gewenst (bij ons thuis althans), dus het was krap aan qua tijd, maar we hadden het net gered.

    Maar waar ik een stel kids met zwaarden had verwacht zat iedereen kalm op een stoeltje. Dus daar zijn we aangesloten.

    Er stond een man verkleed als Jedi, en dat zag er goed uit, het was bijna alsof de jonge Ben Kenobi er stond. Wat wel erg jammer was, was dat hij direct zei niet gewend te zijn voor grote groepen mensen te spreken. Dat is een slechte start.

    Maar waar ik rekende op een korte introductie bleef hij maar praten. Het was eigenlijk gewoon een lezing. En als ik heel eerlijk ben, dan had hij het niet gekund zonder zijn blaadjes waar hij constant op keek. Het was dus meer een voorlezing…

    En na dit verhaal was het afgelopen. Dus geen training…

    Kijk, Star Wars boeit me, maar dit verhaal had ik ook met plaatjes in een boek of zelfs op internet kunnen lezen. In 10 minuten. Lee, mn 5 jarige zoontje, zei dat hij het nogal saai vond, een beetje op stoeltjes zitten en naar een verhaal luisteren. Dit zijn zijn woorden. En door het slechte geluid en de remoer van het event was het soms ook echt lastig te verstaan, zeker voor een kind, met al die Engelse en specifieke woorden. En ik begrijp ook dat het saai is om stil te zitten en te luisteren wanneer je had voorgesteld met een dubbele salto en een lichtzwaard in je hand door de hal te vliegen…

    Dit was als opening van DCC dus een enorme domper, terwijl het juist een vliegende start had moeten worden.

    En we waren niet de enige teleurgestelde ouders met een kind die afdropen. Ook tijdens de voorlezing liep de “zaal” leeg, men had het al snel gezien. Ik denk dat 3 kwart van de groep die was gestart er voortijdig vandoor is gegaan.

    Ik heb nog in het boekje gekeken naar het programma van zaterdag, maar dit was het enige SW moment bij DCC college. Ook elders in het proramma heb ik het niet terug kunnen vinden. 🙁 bij thuiskomst nogmaals de website bekeken, want ik begon zelfs te twijfelen of ik het wel goed had gelezen. Maar dat had ik wel. Er werd echt een training aangekondigd, wat zelfs werd ondersteund door een foto van een Jedi die zijn padawans een training gaf in het lichtzwaard-gevecht.

    Het zou theoretisch mogelijk zijn dat ik me heb vergist of dat we het gewoon hebben gemist. Maar ik kon het nergens vinden, en anderen dus ook niet.

    Natuurlijk heeft dit onze dag niet verpest, want de beleving die daarna over ons heen werd gegoten was geweldig. Lee was het door alle indrukken snel vergeten. Maar het is en blijft een domper dat de start totaal niet was wat we ons hadden voorgesteld en wat ook vanuit de organisatie is gecommuniceerd.

    Als ik er helemaal naast zit en het wel heeft plaatsgevonden, dan nog vind ik dat de fout bij DCC ligt, gewoon hele slechte communicatie. En ik kan me dan ook niet voorstellen dat er een fatsoenlijke groep aan de training heeft deelgenomen.

    Vandaar dat ik vroeg of jullie dit onderdeel zelf hadden gezien of hadden ervaren. Wij namelijk niet, terwijl dit wel de intentie was.

    Edit: PS nog iets over de voorlezing.

    Zoals gezegd zag hij er echt goed uit. Maar het geheel wekte bij mij de indruk dat de werkelijke training niet door ging en er last minute iemand van de 501st was opgetrommeld om een verhaal te houden, wat hij vrijdag avond in een hotelkamer nog even snel uit zijn hoofd heeft geprobeerd te leren. Het zal vast een gast zijn met een hart van goud, maar het geheel sloeg de plank echt volledig mis, in onze beleving. Jammer jammer jammer…
    https://starwarsawakens.nl/forum/topic/524-comic-con-utrecht-25-26-maart-2017/?do=findComment&comment=5924

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.