Ik hou van Star Wars. Begrijp me niet verkeerd, het is mijn grootste passie. Al sinds mijn vierde levensjaar, in het jaar 1990, ben ik verbonden met het universum. Toen zag ik de films voor het eerst. De kracht die het op mij los liet, is nooit meer vergaan. Star Wars is een onderdeel van mij geworden. Dagelijks ben ik er mee bezig. Ik kan er maar geen genoegen van krijgen. Alhoewel, dat laatste begin ik me af te vragen…

Ik kan het nog goed herinneren, de tijd waarin de prequels verschenen. Om de drie jaar kregen we een film, tussendoor werden we een beetje warm gehouden met video’s op het web. De verschillende achter de schermen-beelden waren tof, spraken tot de verbeelding en lieten ons zien wat komen ging. Star Wars was terug, maar we moesten er wel even op wachten. Natuurlijk verschenen er wat games, boeken en comics in die tijd, om het gat tussen de films wat dragelijker te maken. Er was voldoende Star Wars, het ene vulde het andere aan. Het zorgde ervoor dat we steeds uit keken naar de volgende film.

Nu Disney de franchise in handen heeft en er elk jaar een nieuwe Star Wars verschijnt, is het compleet anders. Waar we jaren geleden behoorlijk wat rustmomenten hadden, lijkt het erop dat we nu op wekelijkse basis wel iets nieuws voorgeschoteld krijgen. Elke keer is er wat nieuws onder de horizon, elke keer brengt Star Wars je wat. Zo verscheen nog geen twee maanden geleden Rogue One in de bioscoop. Een fantastische film die ik met veel liefde meerdere keren heb zitten kijken. Maar, we zijn nog geen twee maanden verder. We hebben Rogue One nog maar net kunnen verwerken en kijken uit naar de release op Blu-ray. Maar tijd om te verwerken, zoals we dat jaren geleden hadden, is er niet meer.

Als ik kijk naar de laatste weken hebben we behoorlijk wat nieuw Star Wars gehad. Want hoewel ik met mijn hoofd nog steeds op Scarif zit, strijdend tussen de Rebels tegen the Empire, werd de titel voor Episode VIII alweer bekend gemaakt. Op 23 januari bracht LucasFilm het nieuws naar buiten. Met The Last Jedi zal in december het verhaal van Rey, Finn en Luke verder gaan. Geweldig om te weten wat komen gaat, het beestje heeft een naam. Maar in de wereld van Star Wars is een bekendmaking van de naam van een film best een dingetje. Het internet ontploft. Binnen enkele uren werd Youtube overspoeld met complotten, ideeën en ‘gelekte informatie’ rondom The Last Jedi. Iedereen heeft het over Episode VIII, terwijl ik nog terug wil grijpen naar Rogue One.

Echter, lang konden we ook niet blijven hangen, want de volgende grote stap werd alweer gezet. Op 30 januari, een week na de aankondiging van The Last Jedi, werd bekend dat de eerste filmdag voor Han Solo een feit was. Han Solo, de volgende Star Wars stand-alone, die na The Last Jedi gaat verschijnen, is in ontwikkeling. Reden voor een feestje natuurlijk, het internet ging weer los. Han First Shot, een prachtige verwijzing naar een langlopende discussie. Podcasts, Youtube video’s, blogs, alles ging over Han Solo. Rogue One verdween nog verder naar de achtergrond, The Last Jedi was een ding uit het verleden. Het kan snel gaan, zo bleek maar weer. En ik kan het begrijpen, want zo’n moment moet gewoon gedeeld worden met de wereld. Maar is het niet te snel?

Hier bleef het niet bij. Net voor de aankondiging van dat eerste shot was er ook nog de bekendmaking van nieuwe boeken. Guardians of the Whills en Rebel Rising werden op 29 januari aangekondigd. Boeken die terug grijpen naar Rogue One (yes!) en achtergrond informatie verschaffen rondom Jyn en haar tijd bij Saw, alsook het verhaal uit gaan diepen achter Blaze en Chirut. Geweldig. Meer Star Wars om te verorberen. Weer een focus die verplaatst. Helemaal wanneer je je bedenkt dat we ondertussen ook nog Star Wars Rebels keken op tv, er een Rogue One uitbreiding verscheen voor Pinball FX 2 en meer.

Het is behoorlijk veel content die in een korte tijd op ons af komt. Aan de ene kant juich ik het toe, want het brengt meer Star Wars. Meer universum, meer verhalen, meer van dat waar we zo van houden. Aan de andere kant zou ik een rustmomentje ook niet erg vinden. Waar ik tijdens de prequels maanden met vrienden over die films kon praten, lijkt het nu na een maand al minder belangrijk omdat we vooruit kijken naar de volgende twee films. Wanneer we binnenkort ook nog eens de eerste trailer van Episode VIII: The Last Jedi gaan zien zullen velen Rogue One alweer zowat zijn vergeten. Het is goed dat rond die tijd de film ook op Blu-ray gaat verschijnen. Om later via Celebration door te stomen via nieuwe boeken naar Star Wars Battlefront 2, en ons dan uiteindelijk onder te dompelen in The Last Jedi. Het zijn geweldige tijden voor Star Wars-fans, maar jeetje, wat hebben we het druk….

Over de auteur

Columnist

Star Wars fan voor het leven. Voormalig columnist.

4 reacties

 1. Fred

  Wat de woordwatervallen van Bas me leren is dat een Star Wars-fan geen goede Star Wars-columnist maakt. Dit artikel heeft geen inhoud en ik begin me toch echt af te vragen waarom deze site met potentie zich niet meer richt op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Nee, ik hoef het niet te lezen, maar dat is geen argument voor het aanhouden van deze ‘columnist’.

  Beantwoorden
  • ron

   Nou Fred. Ik vind wel dat Bas gelijk heeft. Het is momenteel te veel en te snel. Als je dat niet uit de column haalt, heb jij het niet echt goed gelezen of niet begrepen. Maar je begrijpt toch wel dat een column de persoonlijke gevoelens van de schrijver weergeeft. En dat zijn gevoelens anders zijn dan de jouwe is dan jammer voor jou.

   Beantwoorden
 2. Frans

  Helemaal mee eens ! Het is wat veel allemaal. Comics, films, series,novels. Het volgt elkaar in rap tempo op. Geen adempauze, geen tijd om te verlangen naar een nieuw menu. De tafel is immers constant gedekt. Rogue One vond ik geweldig. Het zelfde kan ik niet zeggen ban de comics en novels. Maar dat is persoonlijk.
  Voor mij mag het iets minder enerzijds. Anderzijds mag het voor mij wat meer kwaliteit met zich mee brengen.

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.