“Ah, Star Wars fan. Je hebt zeker ook een Darth Vader pak en een Star Wars dekbed enzo, haha”

Zomaar een citaat wat de meesten mogelijk bekend in de oren zal klinken. Ben je Star Wars fan, dan word je direct in een hokje geplaatst. Best raar eigenlijk. Neem bijvoorbeeld de voetbalfans. Ze slopen niet allemaal bushokjes of gaan in compleet tenue naar het stadion, dus is het logisch dat men raar opkijkt als je ze weg zet als hooligan of uitlacht vanwege hun uitdossing. Of neem Koningsdag waarop half Nederland in de meest idiote outfits de straat op gaat en het gros dit geweldig vind. Wat is dan het verschil? Waarom worden Star Wars fans dan wel zo negatief weggezet? De media speelt hier een grote rol in.

Neem nu vorige week zaterdag toen de wintereditie van Dutch Comic Con plaatsvond in de Jaarbeurs van Utrecht. Een meer dan uitstekende conventie! Met onze StarWarsAwakens stand stonden we naast the Dutch Garrison die (zoals we gewend zijn) weer de meest fantastische kostuums hadden meegenomen. Respect voor alles wat men in deze passie steekt. Daarnaast liepen er veel gekostumeerde bezoekers rond (waarvan die oudere dame die als de Oma van Tweety en Sylvester verkleed was toch wel érg uniek was!). Zelf heb ik helemaal niets met cosplay. Ik prijs de originaliteit van sommigen en met name de outfits van onder andere de Dutch Garrison zijn bizar goed, maar zelf hou ik het bij een simpel T-shirt.

Wie het echter nodig vond om de cosplayers behoorlijk af te branden was een expert op het gebied van kleding: Olcay Gulsen van het modemerk Supertrash. Namens RTL Boulevard bracht ze een bezoek aan het evenement om hier verslag van te doen. Op zaterdag werd dit uitgezonden en was ze in de studio van RTL waar zij en de andere presentatoren uiteraard even wilden benadrukken dat betalen voor handtekeningen belachelijk is (weten ze wel hoe een conventie werkt en dat dit onder andere is om kosten te dekken?) en dat als je goed wil lachen je naar Dutch Comic Con moet gaan. Naast het feit dat dit enorm respectloos is zorgt het er ook voor dat het beeld wat zoveel ‘onwetenden’ hebben alleen maar versterkt wordt. De negatieve beeldvorming verdwijnt zo niet. Wellicht is er een omroep die het aandurft eens een goede en eerlijke reportage te maken? Ze zijn in ieder geval van harte welkom bij onze stand.

Over de auteur

Interviewer, Boek- & spelrecensent, Columnist, Redacteur

Fan sinds 1983. George Lucas canon (OT, PT, Droids, Ewoks, Legends) aanhanger. Oprichter van StarWarsInterviews.com waarvoor hij 160+ cast en crewleden interviewde. Geboren toen de opnames van A New Hope van start gingen. Voormalig assistent van Anthony Daniels. Verzamelaar van Star Wars boeken, Star Wars LEGO (OT) en Imperial Assault. Vader van 2 Padawans.

4 reacties

 1. E-J

  Heel herkenbaar; de zender zat bij mij al niet hoog in het aanzien (en dat is een understatement) maar RTL Boulevard is gewoonweg niet om naar te kijken.
  Op grote regelmaat wordt een nieuwe Star Wars trailer en nieuws lachwekkend door BN’ers die niks met Star Wars hebben besproken. Jammer!

  Beantwoorden
 2. Marko

  Ik herken echt helemaal niets van wat hier staat. Ik wordt als Star Wars fan nooit negatief aangekeken, hoogstens wat plagerig als ik weer eens doorsla. Zelfs de mensen die er helemaal niets mee hebben hebben respect voor de (niveau DG) kostuums van mensen en gaan daar graag even mee op de foto. Natuurlijk wordt ik ook wel eens starwarsnerd genoemd, maar dat is gewoon een geuzennaam. Daar zit totaal geen negatieve bedoeling achter. Ik ervaar over het algemeen richting star wars geen negativiteit, maar hoogstens naiviteit zoals deze voor alles wat een beetje anders is als geld.

  Wat ik echt bijzonder slecht vind aan deze column is dat Olcay Gulsen er van wordt beschuldigd cosplayers af te branden. Dat is gewoonweg niet het geval. Ga het item alsjeblieft nog eens bekijken met een roze bril op en je zal iemand zien die ver van de Comic Con cultuur staat (quote) maar een hele leuke dag heeft beleefd (quaote) en bovendien mensen aanraad om eens te gaan kijken. Ze was zelf in een catwoman outfit gehesen, was onder de indruk van de vele mooie kostuums (quote) en deelde sterren uit aan de mooiste kostuums. Dat ze geld voor handtekeningen raar vindt is een hele normale mening. Maar dat is nu eenmaal zo en dat moet iedereen zelf weten, ik zou er ook nooit voor betalen.
  Jammer…..

  Beantwoorden
  • Dennis

   Jammer dat je het slecht vind omdat je een andere mening hebt.

   Betalen voor handtekeningen is en noodzakelijk kwaad om kosten te dekken. In plaats van in de studio te roepen dat dat raar is zou men bijvoorbeeld ook eerst navraag kunnen doen waarom daar kosten aan verbonden zijn… dus ik vind het erg jammer dat je ‘betalen voor handtekeningen is raar’ een normale mening vind.

   Verder werden wel degelijk de woorden ‘mafkezen’, ‘compleet gestoord’ en ‘als je goed wil lachen moet je naar DCC’ (dat laatste met een in mijn ogen negatieve insteek) gebruikt.
   RTL heeft inmiddels excuses aangeboden wat mijn inziens ook wel wat zegt.

   Verder is de column gericht tegen de media in het algemeen, met RTL nu even als voorbeeld. Het is een feit dat de meeste Star Wars (en Star Trek, etc etc) fans een bepaalde naam/imago hebben (waar jij gelukkig geen last van hebt).

   Beantwoorden
   • marko

    Ik kan nergens iets vinden over excuses. Ik vind een andere mening absoluut niet slecht, ik vind iets dat van uit iemands perceptie negatief wordt ingebeeld wordt als waarheid verkondigen wel slecht.
    De studio presentator, die duidelijk wil scoren en daar kun je zeker wat van vinden, vraagt of er alleen maar mafkezen rondlopen, kijk nog eens goed en je ziet dat dit een awkward moment oplevert omdat Olcay tot aan dat moment in zowel filmpje als in de studio uitermate positief was….

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.